Brumm...is terecht! - Reisverslag uit Port Alfred, Zuid-Afrika van Lianne Koekkoek - WaarBenJij.nu Brumm...is terecht! - Reisverslag uit Port Alfred, Zuid-Afrika van Lianne Koekkoek - WaarBenJij.nu

Brumm...is terecht!

Door: Lianne

Blijf op de hoogte en volg Lianne

18 Augustus 2006 | Zuid-Afrika, Port Alfred

Molo lieve lezers,

Hier ben ik weer even met een berichtje vanuit het winterse Afrika, met jawel 26 graden! Helemaal niet slecht dus! Het weer wordt dit weekend alleen slechter, 16 graden en kans op regen...ietsje minder, dus daarom heb ik vandaag lekker van genoten...de zon!

Het bericht van afgelopen weekend was niet leuk, maar ondanks dat toch een leuke week gehad! Daar straks meer over...eerst nog even over Brumm...we werden vanmorgen gebeld dat hij is terug gevonden...helaas niet zonder schrammen...al hoe wel de buitenkant wel...het enige wat er van Brumm over is, is een blikken auto, zonder motorblok, stoelen etc...de wielen zaten er nog wel aan....De politie belde vamorgen dat ze Brumm hebben gevonden vlakbij Port Elizabeth ergens in de Boesch Boesch! Wel fijn om te weten dat ie terug is, alleen is Flintstone vorm. Had de directeur van EISS al gevraagd of ie niet een stukje wou lopen...hij antwoorde: o, a little bit extra exersice is good for me! ;-) Ik denk dat dit het einde van Brumm is...eerst maar eens kijken wat we van de verzekering terug krijgen en dan komt er misschien wel een tweede Brumm... Al mis ik Brumm nu toch echt wel!

We hadden anders dit weekend naar East Londen gegaan, maar dat zit voor volgende week in de planning, dit weekend genoeg andere dingen te doen. Vanavond even lekker los in de plaatselijke kroeg, The Snorting Grunter!
Uhhhh...doorzakken zal er wel niet bij zitten, aangezien alles hier om 2 uur dicht gaat...maar tijd genoeg om nog even een voorsprong te nemen op het poolen!!!
Misschien even een uitlegje: Richard, jongen van de campus is net zo goed (lees slecht, hihi) in poolen als dat ik ben, alleen heeft ie een kleine handicap...hij is dol op zwarte ballen! Dus hoe gaat het poolen nou eigenlijk in zijn werk?!? Uhmm...ik heb er wat moeite mee om de ballen (geen ballen te noemen, omdat ze hier een stuk kleiner zijn dan in Nederland, wat betekend dat ze vaker buiten de tafel liggen dan op de tafel) in de gaten te schieten en Richard heeft er moeite mee om de zwarte bal er als laatste in te schieten, in ieder geval voordat hij zijn eigen ballen erin heeft gestoten! Niet slim dus...allebei blond?!? Uhhh, ja inderdaad! Hahaha, op het moment staan we daat gelijk mee, maar met mens erger je niet sta ik voor! Al wordt er soms geconcludeerd dat ik een beetje gemeen speel, kan me het niet voor stellen! Dan is het niet met opzet natuurlijk ;-) Tsja, zo vermaken wij ons hier op de campus...het lijkt wel vakantie! Hebben van de week monopoli gekocht voor 13 euro! Niet te geloven, maar ik denk dat die voor de eerste tijd niet meer uit de kast komt! Een beetje onenigheid mee gehad, tsja je hebt er mensen tussen zitten die iets van te fanatiek zijn en niets weg willen geven ;-(

Naast spelletjes spelen, films kijken en leuke dingen doen ben ik natuurlijk ook voor school bezig...ja, niet te geloven he! Over films gesproken, een knusse gebeurtenis kan ik je vertellen...wouden gisteren met 15 man in het autitorium gaan kijken, lekker in de schoolbanken films kijken en dan de voeten omhoog, dekentje erbij en een wijntje! Maar het geluid deed het niet, of is dat ook iets typisch Zuid Afrikaans?!?! Hahaha...dus met zijn allen verkassen naar de Partyroom van Linthorst, jongen van de opleiding...Tsja, dat is het gevolg als je een grote kamer hebt ;-) De consequenties moet je daar dan ook maar van dragen...maar goed dat betekend een film kijken op de laptop...op drie bedden, met 15 man! Ik weet niet hoe ik het presteer, maar ik heb weer geslapen!

Maar goed wat spook ik hier uit voor school? De eerste productieve week voor school... Maandag een aantal colleges gevolgd, ook weer Xhosa...en ja hoor heb de toets gehaald! 20 van de 25 goed...moet wel iets erbij verklappen...hebben de toets van de voren even snel ingekeken, stiekem! Om het voor ons een beetje makkelijker te maken, anders was het echt niet te doen! Maar het resultaat mag er dan wel wezen, natuurlijk ;-)

Dinsdag nog een township tour gedaan waarbij we ook een project hebben bezocht van onszelf (Nienke, Milou en ik) Het gaat om een bakkerij, nou ja bakkerij...een huisje van klei met een oventje erin...ze bakken daar scones en muffins en verkopen die dan op straat of aan scholen, maar heel veel scheelt er nog aan...dus gaan wij deze mensen helpen hun business plan af te maken en te zorgen dat er meer van hun producten afgenomen worden, zodat ze op ten duur meer ovens kunnen kopen en meer spullen om het echt een bedrijf te laten lijken, wat nu absoluut niet het geval is...Heel veel mensen weten dan ook niet dat er een bakkerij is het huisje zit gevestigd, dus wat doen hun marketing communicatie kan op zich ook geen kwaad, het is een kwestie van schilderen! Dit is een van de projecten die we doen, maar natuurlijk is er nog veel meer!
Een ander project van ons drieen is dat we business trainingen gaan geven aan de mensen in de townships, zodat ze weten hoe ze een businessplan moeten maken en om hun bedrijf te kunnen runnen. Dit doen we in samenwerking met de Rotary, dat is een organisatie die het al eerder heeft gedaan, alleen niet met heel veel succes. Dus vandaar gaan wij alles herstructureren en alles naar ons eigen inzicht doen...je moet er natuurlijk rekening mee houden dat de mensen moeite hebben met de engelse taal (zij niet alleen, wij ook, hahaha) en dat ze veel moeilijke termen niet kennen, dus moet je het maar zo simpel mogelijk houden, wat voor ons dan weer moeilijk is, omdat wij een hoger niveau hebben. Voor je gevoel ben je les aan het geven aan een kleuterklas...maar wel super leerzaam en leuk! Vooral het gebeuren eromheen, zelf advertenties maken etc... En als laatste hebben we nog NaMaC!!! Non-profit organisatie die bedrijfjes helpt in de de branche van Arts, Culture & Music...zij halen hun geld uit het station dat hier in Port Alfred gevestigd is en steken dat is allerlei projecten die met Arts en Cratfs te maken hebben. Stel je niet teveel voor van dat trein station, want het is klein en gaat slechts alleen naar een naast gelegen plaatsje toe...met deze organisatie hebben we iedere donderdag een meeting onder het genot van een heerlijk verse fruit cocktails...ze hebben ons al van alles laten zien, zo ook de dansschool...omdat er een begrafenis werd het op de primary school gehouden...maar die kinderen hebben speciaal voor ons staan dansen, heb er geen woorden voor! Zo geweldig en zo musicaal, niet te geloven...heb de tweede Michael Jackson al gespot, een jongentje van een jaar of zes! Wat een moves had die gast zeg, echt niet normaal!!! Heb mijn ogen daar uitgekeken, maar tegelijkertijd zie je weer die armoe en dan is het wel weer een paar keer slikken om he tranen in bedwang te houden...Alles was zo mooi, afrikaanse kleding etc...alles hadden ze speciaal voor ons gedaan....
Maar natuurlijk doen we ook dingen terug voor deze organisatie, zo hebben we een communicatie punt op gesteld voor de Townships. Je moet het zien als een bord met en plattegrond waar alle bedrijfjes gevestigd zijn, zodat outsiders en insiders makkelijker alles kunnen vinden zodat het allemaal toegangelijker wordt. Ook is er een ruimte voor het adverteren van bedrijven etc, en er komt een tuintje onder... Wij studenten gaan dit alles ontwerpen en de ideeen bruisen me dan ook al weer helemaal te boven, heerlijk! Dus daarvoor zijn we gisteren naar de Burgemeester geweest om voor financieel advies te vragen en waarschijnlijk zit dat al wel goed, want hij was helemaal enthousiast! Een vast bedrag dat ze vrij mogen geven voor zulk soort dingen is 5000 Rand, dat is iets meer dan 500 euro en daar kun je best wel veel mee...dus heb daar een goed gevoel over en hier de burgemeester ontmoeten, moet ook heel bijzonder zijn! Het was leuk en gaf me een super gevoel, eindelijk iets tastbaars van wat je hier doet! Nog even over de trein gesproken, die moet opnieuw geverfd worden, dus aan ons de taak om wat kwasten vast te houden volgende week, en ook daar konden we geen nee tegen zeggen! En zo doen we meerdere dingen voor hun en de maatschappij hier!

O, en niet te vergeten, we staan in de Tolk of the Town, de krant! Met een grote foto van ons in klederdracht die ik ook op mijn site heb staan...echt super! En waarschijnlijk staan we er volgende week ook weer in, met onze presentatie van vandaag...De presentatie van vandaag ging over onze strategische plannen met betrekking tot de projecten, kortom wat gaan we doen de rest van ons verblijf hier! Iedereen zag er mooi uit en het ging ook super goed! Dus ik ben benieuwd wat er over ons in de Tolk of the Town komt te staan volgende week! Maar ik laat het jullie weten, zodra ik het weet...

Als laatste was gisteren een heftig dagje: nienke flauw gevallen tijdens een college en voor dat we het wisten stond het hele bestuur van de school voor ons...hup naar de dokter, waar school op stond en wij dachten van: moet dat nou?? Ik ben mee gegaan en heb nienke bij gestaan...de dokter, aardige man...lekker over voetbal zitten babbelen! Ook iets typisch afrikaans, ze zijn niet direct en draaien eromheen! Uhhh, wij nederlanders zeggen alles en je leert je hier dan ook wel in te houden met wat je wel niet zegt. Maar nienke maakt het goed, alleen flinke hoofdpijn, omdat ze met haar hoofd tegen de muur aangekomen was en niet zo’n zachtjes ook! Maar gelukkig gaat alles weer goed, behalve mijn vlooienbeten! Blehhh, rooie bulten en krab me helemaal kapot op mijn rug...vandaar dat ik nu high in mijn kamer kan worden, ze hebben vanmorgen alles ontsmet en dat stinkt, niet normaal! Ik heb gewoon bedluis! Schijnt volgens mijn wel redelijk normaal hier te zijn en na vier weken hier te zijn kijk ik er ook niet meer van op! Hahaha, mooi toch! Jeetje wat gaat de tijd toch super snel! Dus ik ga volop genieten...

Ik hoop dat jullie nu ongeveer een beeld hebben gekregen van wat ik hier nu allemaal uitspook in dit duister Afrika ;-) en hoe mijn dagen eruit zien naast het vrije vakantie leven hier!!!

Dikke knuffel Li

P.S. Na het weekend zal ik proberen het krantenartikel in te scannen...en nogmaals super bedankt voor alle mailtjes, kaartjes die ik hier krijg en natuurlijk alle reacties op deze site...zeg het nogmaals: het is zo super om reacties te krijgen!!!

• 18 Augustus 2006 - 19:13

Els:

Zo wat weer een verhaal meid,gelukkig is brumm terecht helaas als wrak.Kun je in Z.A.ook mentholpoeder kopen?Dat is goed tegen jeuk van de beten.Gefeliciteerd met het behalen van de toets.Doe je de groetjes ook even aan de rest?

• 18 Augustus 2006 - 19:16

Familie Klappe:

Hoi Lianne,

Al een heleboel meegemaakt zo te lezen. Ik zou zeggen geniet er volledig van. Groetjes uit Kampen van Frank, Sandra, Kim, Maurice en onze nieuwe aanwinst Babette Klappe

• 18 Augustus 2006 - 21:03

Mama:

Hallo schat fijn je weer gesproken te hebben, en gefeliciteert met het behalen van je toets, hum,hum!!heb de foto\'s bekeken ziet er goed uit die vlooien beten,en natuurlijk had jij er alleen last van,hoop dat het je snel genezen bent van de jeuk veel succes verder en geniet ervan een dikke knuf en kus van mama

• 19 Augustus 2006 - 17:34

Lida:

ha, ha bedluis? dat komt van teveel in je bed liggen...dat vinden die luizen gezellig! gunst en een lege brummm hoe ist mogelijk! Hoe durven ze!
    Meid veel plezier, we genieten van je verhalen.

• 21 Augustus 2006 - 10:24

Karin:

Lieve li, dat ziet er niet best uit de beten. De andere foto's zijn weer super mooi, mail je snel de foto's van het huis! een dikke kus

• 21 Augustus 2006 - 15:13

Geke:

Hoi Lianne,

Wat heb jij al enorm veel beleefd. Het lijkt meer op vakantie dan op een studiereis. Stoer dat je in zee durfde te zwemmen! Trouwens als ze daar nog een juf nodig hebben, dan hoor ik het wel ;)

Geniet volop! Liefs, Geke

• 22 Augustus 2006 - 11:11

Klaas:

Heej Lianne, vanuit het regenachtige Nederland waar het nu 19 graden is: mooi klote van Brumm, iedereen was er wel kapot van zeg maar zag ik. Maar goed cool om verder te lezen dat jullie vet veel lol maken daar en je ook nog nuttig uitdrukken. Doe ze allemaal de groeten ennuh ps Sinterklaas komt er aan!

• 24 Augustus 2006 - 09:55

Nop:

Hey Lian,

Weer heel veel meegemaakt zie en lees ik! hahahahah

Geniet er nog ff van!

Kus Nop

• 24 Augustus 2006 - 14:13

Agnes:

Heyy lekker vlooitje,

Super alles te lezen en te zien. Jullie gaan veel projecten aanpakken top! En wat betreft het poolen. Laat Richard maar eens even zien wie er ballen heeft!

KNUF voor mijn schatje!